[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Zrobić sos: czosnek posiekac drobniutko, ukręcić z cukrem i Soła, dodać śmietanę, wódę i
musztardę, wymieszać. Szpinak opłukać i obciąć szypułki. Posiekac jajko, usmażyć boczek bardzo
mocno, żeby cały tłuszcz z niego wyszedł, odsączyć na papierze, gdy zimny, posiekac na
drobniutkie kawałeczki. Cebule pokroić w cienkie plastry, i na pol. Szpinak wymieszać najpierw z
sosem, następnie posypać cebula, boczkiem i jajkiem, przerzucić parę razy. Podawać od razu, bo
więdnie. Jeżeli do tego usmaży się szybko pierś kurza, i potnie na paski, i położy na wierzchu, to
można uważać te sałatę za obiad. Ja dodaje jeszcze cienko pokrojonych surowych pieczarek
262. Sałatka ze śliwkami marynowanymi
Tuńczyk 1 puszka, kukurydza 1 puszka, śliwki 15 szt. (marynowane), majonez
Zliwki pokroić (może być zamiast śliwek ananas) i wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
263. Sałatka ziemniaczana 1
40 dag ziemniaków, 1 czerwona cebula (10 dag), 25 dag kiełków soi, 1/2 łyżeczki kminku,
51
sos: 1 łyżka musztardy, 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru, 1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka mleka skondensowanego, 6 łyżek jogurtu naturalnego,
Ziemniaki umyć, ugotować (w łupinach) z kminkiem, ostudzić, obrać i pokroić na cienkie
plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kiełki opłukać, osączyć na sitku. Dodać razem z
cebulą do ziemniaków. Posolić i wymieszać. Musztardę zmieszać z sokiem cytrynowym, mlekiem,
jogurtem i imbirem. Sałatkę polać sosem i ostrożnie wymieszać.
264. Sałatka ziemniaczana 2
Pół kilograma ziemniaków ugotowanych w łupinach, 2 średnie cebule,
2 kwaszone jędrne ogórki, kilka marynowanych grzybków, 2-3 średnie płaty śledziowe
pokrojone w kostkÄ™, szklanka majonezu zielenina
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pokroić pozostałe warzywa i jaja. Wszystkie
składniki wymieszać. Dodać majonez. Posolić, posypać pieprzem. Wymieszać.
265. Sałatka ziemniaczana 3
50 dag młodych ziemniaków, gałązka selera naciowego, 2 cebule dymki, 3 łyżeczki majonezu,
3 łyżeczki naturalnego jogurtu, puszka tuńczyka, sól, pieprz
Ziemniaki pokrój na małe kawałki, seler - w plasterki, dymkę drobno posiekaj. Ugotuj ziemniaki,
przepłucz na sicie zimną wodą i starannie odsącz. Wymieszaj majonez z jogurtem, solą i pieprzem.
Dodaj ziemniaki, odsączonego tuńczyka, seler i dymkę. Jeszcze raz wymieszaj. Można dodać
oliwki.
266. Sałatka ziemniaczana 4
Trzeba ugotować jak najmniejsze i najładniejsze ziemniaki w mundurkach, obrac, pokroic w
plastry. Wsypać kukurydze z jednej puszki i solidna, naprawdę solidna ilość pokrojonego
szczypiorku. Zmieszać pol na pol śmietanę z majonezem, wlać do sałatki i wymieszać. Posolić i
popieprzyć.
267. Sałatka ziemniaczana Dumas
6 ziemniaków, rosół z kury lub woda z kostką rosołową, sól, pieprz, 1/2 szklanki oliwy, 2 łyżki
octu, 2 szklanki białego wytrawnego wina, łyżka posiekanej zieleniny, bazylia
Obrane ziemniaki gotować w rosole lub wodzie z rozpuszczoną kostką rosołową aż do miękkości,
wyjąć, pokroić na plasterki. Gorące ziemniaki doprawić solą i pieprzem, pokropić oliwą i octem,
polać winem, odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny. Przed podaniem posypać zieleniną.
268. Sałatka ziemniaczana z oliwkami
1 kg ziemniaków, 20 dag kiełbasy czosnkowej, 10 dag owczego sera, 1 czerwona papryka, 1
pęczek dymki, 2-3 ząbki czosnku, 15 dag jogurtu naturalnego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 10
czarnych oliwek, 5 zielonych oliwek, sól, pieprz, świeża bazylia
Ziemniaki wyszorować, gotować w mundurkach przez 20 minut. Oczyścić paprykę i dymkę.
Paprykę pokroić w kawałki, dymkę w talarki kiełbasę w plasterki. Czosnek obrać przecisnąć
przez prasę. Ser pokroić w kosteczkę. Wydrylować pięć czarnych oliwek. Dwie zielone pokroić w
plasterki. Resztę zielonych oliwek zmiksować z serem, czosnkiem i wydrylowanymi czarnymi
oliwkami. Dodać jogurt i oliwę, wymieszać. Sos doprawiać. Ziemniaki przelać zimną wodą, obrać.
Pokroić w plasterki, przestudzić. Połączyć ziemniaki z dymką, papryką i kiełbasą. Polać sosem,
posypać plasterkami oliwek i czarnymi oliwkami. Udekorować bazylią.
52
269. Sałatka zimowa 1
1 kapusta, czarna rzodkiew, marchewka, szklanka gęstej śmietany, 3/4 szklanki
rozkruszonego twarogu, pół pęczka posiekanego szczypiorku
Wymyta kapustę cienko poszatkować. Obraną rzodkiew, oskrobaną marchewkę zetrzeć na tarce.
Jarzynki wymieszać posolić, odstawić na półtorej godziny, odcedzić sok. Sałatkę polać śmietaną,
posypać twarogiem, wymieszać, posypać szczypiorkiem. Podawać mocno schłodzoną.
270. Sałatka zimowa 2
3 selery, 3 buraki, 1 cebula, łyżka posiekanego szczypiorku lub zielonej pietruszki, sos
winegret, listki sałaty
Buraczki piec przez 45 min w średnio nagrzanym piekarniku (190 C), obrać, wystudzić. Wymyte
selery obrać, zalać osolonym wrzątkiem, gotować pół godziny, odcedzić, wypłukać zimną wodą,
osączyć, wystudzić. Obraną cebulę zalać wrzątkiem, gotować 10 min, osączyć, wystudzić. Jarzynki
pokroić w małą kostkę, wymieszać. Polać sosem, wymieszać podrzucając. Ułożyć na listkach
sałaty, posypać szczypiorkiem lub zieloną pietruszką.
271. Sałatka złocista
30 dag marchewek, 30 dag marynowanej dyni, 2 winne jabłka, łyżeczka soku z cytryny,
gałązka natki pietruszki, cukier, sól
Ugotowaną marchew, osączoną dynię i obrane jabłka pokroić w kostkę jednakowej wielkości,
wymieszać i doprawić przyprawami. Podawać w salaterce, udekorować pietruszką.
272. Seler z majonezem
1 seler bulwiasty, majonez
Seler umyć pod bieżącą wodą, oczyścić obrać, opłukać, osuszyć. Zetrzeć na tarce jarzynowej lub
poszatkować. Wymieszać z majonezem.
273. Słodka sałatka z pęcaku
[ Pobierz całość w formacie PDF ]